Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

ParDy- kysely

ParDy-kyselyn vastausten koonti

Halusimme syksyllä 2016 selvittää, mitä oppia voi ottaa edellisiltä ParDy-järjestäjiltä, ennen kuin ryhdyimme järjestämään omaa tapahtumaa.  Lähetimme kyselyn viimeisimmille tapahtuman järjestäjille ja saimme vastauksia viidestä paikasta.  Alla on yhteenveto vastauksista mukaanluettuna LaParkin vastaukset.

KYSYMYKSET

  1. Tärkeimmät syyt ParDyn järjestämiseen. Kerro vain kaksi.

Vertaistuki (myös työikäisenä sairastuneille), toiminta jäsenistön hyväksi, tiedon levittäminen uusille jäsenille, tärkeää tavata muita ja keskustella.
 

  1. Kaksi päälinjaa, kumpi parempi; ”kotikutoinen” (kerho tekee kaiken ohjelman) -tapahtuma vai ”teematapahtuma” (jokin aihe, mahd. ulkopuolinen esiintyjä)

Jokainen järjestäjä tekee oman näköisensä tilaisuuden, resurssiensa mukaisesti, suunnitteluvaiheessa päätettävä. Sekamuoto vaikuttaisi olevan suosituin. Kotikutoinen teettää paljon töitä muutamalle henkilölle, teematapahtuma maksaa enemmän.

 

  1. Tärkeimmät kolme ohjelmaa, mitkä pitää sisältyä jokaiseen ParDyyn?

Liikunta/ulkoilu (mielellään uusia lajeja), yhteinen illanvietto, liiton terveiset, ryhmätyöskentely, paikallisten asioiden esiin tuominen. Työssäkäyvät huomioitava, karaoke ja keilailu. Taiteellinen osuus myös (itse tehden tai nauttien muiden teoksista).

 

  1. Mikä onnistui omissa ParDyissasi hyvin?

Yhteishenki, monipuolinen ohjelma, talous, uuden liikunta-lajin esittely.                 

 

  1. Missä asiassa jäi parantamisen varaa? Miten parantaisit ParDya?

Ohjelman valmisteluun varattava aikaa. Järjestäjien tehtävät ja roolit sovittava etukäteen, varahenkilöt kaikille. Majoituksen taso voisi olla hieman parempi. Olisi saanut olla enemmän vastuunkantajia ja talkooväkeä.

Talousvastuu rankka, koska ihmiset ilmoittautuvat niin myöhään.

Koko yhdistys voisi olla järjestäjänä tai pari kerhoa yhteistyössä, ei vain yksi kerho.

 

  1. Montako henkilöä oli mukana järjestelyissä? Oliko riittävästi?

3-10 henkilöä (ja liiton järjestösuunnittelija). Päävastuu yhdellä, lisäksi varamies. Tiedot ja suunnitelmat, asiakirjat (mielellään sähköisessä tietovarastossa) useamman kuin yhden hallussa.

                        

  1. Teittekö tappiota vai jäikö voiton puolelle?  Paljonko oli osallistumismaksu?

Useimmat jäivät voiton puolelle. Joku teki tapahtuman omakustannushintaisena. Osa esiintyjistä esiintyi ilmaiseksi tai tosi pienellä palkkiolla. 

200 euroa pidetään kipurajana osallistumismaksulle.

 

  1. Montako etukäteen ilmoittautunutta perui tulonsa? Vaikuttiko lopputulokseen?

Peruutuksia tuli muutamia, eikä niillä ollut yleensä oleellista vaikutusta lopputulokseen.  Jollekin järjestäjälle peruutusten määrä kuitenkin aiheutti ongelmia.

Ilmoittautumisia tuli runsaasti määrä-ajan jälkeen ja tämä on ongelma – lisätöitä järjestäjille juuri silloin, kun on muutenkin kiire järjestelyjen kanssa.

 

9.    Miten rahoititte tapahtuman järjestämisen?  Teittekö budjetin, minkälaisen?

Joku oli hankkinut sponsorirahoitusta, kaikki rahoittivat arpajaisilla ja osallistumismaksuilla, useimmat saivat liitolta pienen summan ja omalta yhdistykseltään.  Osallistumismaksun pitää olla sen suuruinen, että jää pelivaraa.

Useimmilla oli jonkinlainen budjetti. Budjetti koostui arviolta: osallistumismaksut 80%, avustukset 15%, arpajaistuotto 5 % eli 500 €, voittoa noin 10 %. 

Osallistumismaksut palautettiin vain ”kunnon” syyn takia.  Budjettiin kannattaa laittaa ”huonemokavaraus”, jolloin turhat tilaukset ja peruutukset voidaan ottaa huomioon jo budjettia tehdessä.

Jollakin järjestäjällä ei ollut tälle tapahtumalle omaa erillistä budjettia.

 

  1. Järjestämisen aikataulut?

ParDy pidetään yleensä elokuun lopussa, viikonloppuna. ParDy kannattaa ajoittaa niin, että ei ole samaan aikaan paljon muita tapahtumia, myös liiton kalenteri tarkistettava.

Suunnittelun voi aloittaa päättämällä minkälainen tilaisuudesta tulee, ja tekemällä aikataulun.  

Aikaa kannattaa varata riittävästi, koska tapahtuman järjestely tapahtuu kerhon muiden toimintojen ohella, eikä ole tarkoitus liiaksi stressaantua.  Vajaa vuosi on hyvä aika, alle puoli vuotta riitti jollekin järjestäjälle.

Ohjelmassa pitää jättää aikaa siirtymisiin. Huonejärjestelyihin ja ruokailuun varattava aikaa. Liikuntarajoitteiset ja ruoka-allergiat huomioitava.

 

  1. Kuinka moneen ParDyyn olet osallistunut?

1-6

 

VINKKIPANKKI

Mitä muuta haluat kertoa seuraaville järjestäjille?

Pitää muistaa, että vapaaehtoiset ovat järjestämässä ja aina on kysymys ainutkertaisuudesta.

Tapahtumassa on hyvä olla ohjelmaa riittävästi, mutta ei liikaa. Tyhjää aikaa ei ole hyvä olla, koska ihmiset pitkästyvät. Mielellään sellaista ohjelmaa mihin kaikki pystyvät osallistumaan.

Ideoita voi laittaa paperille sitä mukaa kun niitä tulee, niin eivät unohdu.
Muutakin ohjelmaa kuin liikuntaa – sellaista mitä voi tehdä yhdessä, ja sellaista liikuntaa mikä sopii kaikille.
Yhdistyksen hallituksessa olisi hyvä olla jonkun kertomassa, miten asia etenee.  Yhdistys mukana.

Jätettävä aikaa yhteiselle keskustelulle, ei liian tiukka aikataulu.
Huomioitava osallistujien vaihtelevat kunnot, myös järjestäjien osalta.
Miten kuljetus saadaan järjestettyä paikan päälle ja pois, ihmiset liikkuvat niin eri aikoihin.

Parkinson-väki ei pidä liian tiukasta ohjauksesta ja aikataulusta, mutta ilman niitä koko viikonlopun järjestelyt ovat vaarassa levähtää. Aikataulujen, etenkin aloitusaikojen noudattaminen on tärkeää.

Hotellien esteettömyys kannattaa tarkistaa etukäteen esim. rullatuolilla liikkuvan henkilön kanssa.

Kerhoilla ei ole resursseja järjestää huonokuntoisimmille osallistujille avustajaa.  Hienosti ja rohkeasti moni lähtee liikkeelle, mutta tarvitsi sitten lopulta ihan oman avustajan, ja sitä ei pystytä järjestämään.

Tiedottamisen pitää olla aktiivista, myös somessa, yksi ilmoitus jossakin ei riitä.

©2019 ParDy- kysely | LaPark - suntuubi.com